18 Mayıs 2009 Pazartesi

Şampiyon çiftçiler, Türkiye birinciliği yolunda

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' isimli teknik bilgi yarışmasında Mart ayı içerisinde 13 ilçe arasında Mersin birinciliğini elde eden Yenişehir İlçesi'ne bağlı Karahacılı köyü çiftçi kadınları Şelale Mazlum ve Bahar Turunç, 9 Nisan'da Kahramanmaraş'ta yapılan bölge finalinde de birinci oldular.

Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltıya Yenişehir İlçe Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Ziraat Odası Mersin Şube Başkanı Cengiz Gökçel, Yenişehir İlçe Tarım müdürü Abdülkerim Çiçek, şampiyonlar Şelale Mazlum ve Bahar Turunç katıldı.

Şampiyonlarla kahvaltıda buluşan Yenişehir İlçe Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, yarışmacıların gösterdikleri çabaların büyük bir başarı olduğunu belirterek, "Mersin il birinciliğinden sonra arkadaşlarımız Akdeniz Bölge birinciliğini de aldılar.

Umuyoruz ki Türkiye birinciliğini de elde ederler. Beş kez düzenlenen bu yarışmanın üçünde Antalya ili Türkiye genelinde birincilik elde etmişti. Arkadaşlarımızın gösterdikleri başarı ile Antalya'yı elemiş olması, Yenişehir'i diğer ilçelere göre Türkiye birinciliğinde daha öne çıkarıyor.

Biz onlardan bundan sonraki süreçte de iyi ve bilinçli çiftçi olmalarını bekliyoruz. Dünya'da bilinçli çiftçilik olgusu henüz daha yaygın değil. Dünya'daki ülkeler arasında en bilinçli çiftçiliği yapan yer İsrail'dir.

İsrail, bizden çok küçük bir ülke olmasına rağmen bilinçli ve kültürlü çiftçilik yaptığından dolayı tarım ihracatı Türkiye'den fazladır. Gramı bile altın değerinde olan domates yada salatalık tohumu satarak, bizim ürettiğimiz birçok üründen daha çok para kazanıyorlar.

Bu yarışmanında bu açıdan bölgemize heyecan getireceğine inanıyorum. Bundan sonra daha bilinçli, ne yaptığını biler çiftçiler olmak önemli. İsrail'de, doktorasını yapmış, doçent olmuş insanlar çiftçilik yapıyor ve çiftçilik ile akademisyenliği birarada götürüyorlar.

Bizim çiftçimizin de; babamdan gurdğümü yaparım anlayışı içinde değil, bu işte söz sahibi olarak, yeni fikirler üreterek tarımın gelişmesine katkıda bululanaçcak şekilde yetişmesi gerekiyor.

İlkokul beşten mezun olmalarına rağmen büyük bir başarı elde eden arkadaşlarımızın da liseyi dışarıdan bitirip, üniversiteyi okuduktan sonra doktora ve mastırlarını yapıp bu işi öyle devam ettirmelerini bekliyorum. Gayret gösterildikten sonra bunun çokta zor birşey olmadığını düşünüyorum" dedi.

Kahvaltıya katılan Ziraat Odası Mersin Şube Başkanı Cengiz Gökçel ise, Akdeniz Bölge Yarışması'nda birincilik kazanarak Mersin'i gururlandıran yarışmacıların, Türkiye genelinde de birincilik elde edeceklerine inancının tam olduğunu söyledi.

Tarımda; eğitimin, bilinçli üretim yapmanın, üretilen ürünlerin değerlerinde satılmasının ve yurtdışında hiçbir engelle karşılaşmadan satılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Gökçel, "Biz tarım teşkilatlarımızla, Ziraat Odası bünyesindeki arkadaşlarımızla ve Mersin Üniversitesi'ndeki arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda; Mersin'in, üretimin bilinçli yapılması konusunda çok önemli bir noktaya geldiğini düşünüyoruz.

Burada amaç; hem bilinçli tarım yapıp girdi maliyetlerini aşağıya çekmek hem de onun akabinde insan sağlığına zarar vermeyen, insanların kuşku duymadan tüketebilecekleri bir üretim şekli ortaya koymak" şeklinde konuştu.

Yenişehir İlçe Tarım mürürü Abdülkerim Çiçek'de, Mezitli Kaymakamı'nın kendilerini yönlendirdiğini ve çiftçilerinde üstün bir başarı göstererek Akdeniz Bölge birinciliğini elde ettiklerini söyledi.

Antalya gibi birincilikleri olan bir ili eledikten sonra Türkiye birinciliğinin çok uzak olmadığını kaydeden Çiçek, yarışmacılara başarılar diledi.

Gördükleri ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını belirten Karahacılı Köyü'nün şampiyon çiftçileri Şelale Mazlum ve Bahar Turunç, hedeflerinin Türkiye genelinde birincilik elde etmek olduğunu söylediler.

Mazlum ve Turunç kendilerine söz veren ve desteklerini esirgemeyen başta Mezitli Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal olmak üzere Cengiz Gökçel ve Abdülkerim Çiçek'e teşekkür ettiler.

http://www.mersintercuman.com/detay.asp?p=h1956

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder